Trampa vin!

Jodå, det är sant visst trampar jag druvorna! Väl skrubbade fötter får hjälpa till att bevara kulturarvet! Inte det Norrländska förstås...

Väldigt tidig druvskörd i år

Normalt brukar jag skörda druvorna i mitten av oktober, men nu blir det redan nu i september jag plockar ner dem. Risken är att de möglar i den fuktiga väderleken, och de har ju faktiskt hunnit mogna riktigt bra!
Nyss skördade jag de blå druvorna...
 
 
 
 och i morgon blir det de grönas tur!
 
 
Sen blir det förstås att skrubba "tassarna" ordentligt för att börja trampandet!
 

10 dagar i Litauen på symposium

Jag tillsammans med Lena Johansson Fahlén från Nyadal, blev som representanter för Sverige inbjudna till International Watercolour Symposium CREATING BALTIC BRIDGES i slutet av augusti. Vi blev inbjudna av arrangörerna för akvarellbiennialen ”Baltic Bridges” samt Kulturministeriet i Litauen till att delta i symposiet, berätta om akvarell/akvarellister i Sverige samt lite om akvarellmåleriets utveckling i vårt land. Syftet med symposiet var att främja kulturellt/konstnärligt utbyte och samarbete mellan länderna runt Östersjön; Litauen, Lettland, Estland, Ryssland, Finland, Danmark, Tyskland, Sverige, Polen, Norge. 
 
Vi skulle också delta i två utställningar samt vara med i planeringsarbetet för den kommande jurybedömda ”International Watercolor Biennial Baltic Bridges 2014” (vi var båda antagna och medverkade i denna biennial 2012 i Kaunas, Litauen). 
 
 
Inledningsvis hade vi utställning av medhavda alster på Galleri Sofa i Druskininkai, där intresserad allmännhet samt lokala konstnärer kom till vår vernissage.
 
Mina två målningar bakom Jovita och Eugenijus (huvudarrangörer för symposiet).
 
Vi hade också förberett presentationer från vart land, där deltagarna bl.a talade om akvarellmåleri i sina hemländer. Lena och jag berättade ochså i ett bildspel om natur, konst och kultur i vår del av Sverige - Höga kusten i Ångermanland!
 
Några av de medverkande deltagarna (bland andra Lena och jag från Sverige) genomförde också en "masterclass" (workshop), där vi som deltagare hade våra ytterst kompetenta symposiekamrater, en intresserad allmännhet och ibland också några barn i varierande åldrar. Det blev en spännnade och inte alldeles enkel uppgift att planera en aktivitet för denna "spretiga" elevgrupp!
 
          
 
Några timmar under symposiet fanns också vikta för eget måleri, ibland utomhus och ibland i det vackra hus som var vårt hem under de tio dagarna.
 
 
 
 
I det fantastiska arrangemanget ingick också en 2-dagars rundtur i södra Litauen, bland annat upp till området mellan Vilnius och Kaunas. Där besökte vi olika kulturmiljöer, museér samt en farm med kulturell prägel som vi övernattade på. Makarna Janis och Ieva Spalvins hade där på gården vernissage för en utställning av akvareller, samt genomförde en omfattande presentation om akvarellmåleri i Lettland. Senare på kvällen Litauiskt smörgårdsbord och grillat vid lägerelden. Helt fantastiskt!
 
          
 
I slutet av vår vistelse i Druskininkai i södra Litauen hade vi åter igen utställning på Galleri Sofa! Nu var det några av de bilder vi arbetat med under vår vistelse som skulle visas. Vi hade ju inte haft så väldigt mycket tid till det egna måleriet, då programmet för vår vistelse var tämligen välfyllt. Ibland målade Lena och jag i vår glasveranda som ateljé till långt in på nätterna!
Två av de fyra akvareller jag visade på denna utställning hade jag målat med inspiration av en liten snöhög på Snow Arena i Druskininkai som vi fått besöka en kväll...lite märkligt kanske i augustivärmen!
 
 
 
I en annan bild skildrade jag en miljö bakom hotellet, där en färgputs stod med otvättade penslar i den karaktäristiskt gröna färgen som flera av Litauens hus och stugor är målade i.
 
 
 
Intensiva och inspirerande dagar har det varit, och vi vände hemåt med många nya intryck, kunskaper och nya vänner!
 
 


RSS 2.0